Składniki:
ok. 1 litr bulionu
10 szparagów
40 dkg ziemniaków młodych
200 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta kurkumy
koperek
ser feta do podania
W rondelku z grubym dnem podsmażamy na masełku obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek. Po około 5 minutach zalewamy wszystko gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i gotujemy 15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Szparagi, myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Główki odcinamy i pozostawiamy w całości a łodygi kroimy na małe 1,5 cm kawałeczki. Dodajemy do garnka i gotujemy razem jeszcze 5 minut.
Śmietanę przed dodaniem hartujemy odrobiną gorącego wywaru i wlewamy w całości do zupy. Odstawiamy z ognia, posypujemy obficie koperkiem. Ser feta kroimy w kostkę, nakładamy na talerze i zalewamy gorąca zupą. Smacznego!

Komentarze