Składniki:
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 por
1 łyżeczka suszonego tymianku
25 dkg polędwiczek z kurczaka lub 1 pojedyncza pierś
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 por
1 łyżeczka suszonego tymianku
25 dkg polędwiczek z kurczaka lub 1 pojedyncza pierś
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, dodajemy łyżkę oliwy i chwilę podsmażamy. W
międzyczasie kroimy w kosteczkę cebulę, wkładamy na patelnię i smażymy
mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część). Mieszamy wszystko razem, dodajemy drugą łyżkę oliwy, suszony
tymianek i smażymy przez ok. 3 minuty. Następnie przesuwamy składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlewamy trzecią łyżkę
oliwy, wkładamy pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawiamy solą,
pieprzem i obsmażamy przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok mieszamy 1-2 razy. Po tym czasie wszystkie składniki na patelni mieszamy ze sobą i wlewamy białe wino, po czym gotujemy 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na
półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlewamy gorący bulion.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Po
zagotowaniu przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 25 minut. Po tym
czasie otwieramy garnek, dodajemy posiekane liście botwinki,
przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec mieszamy wszystko razem i podgrzewamy bez
przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Tu jest wszystko co lubię, buraczki, kasza i kurczak. Dla mnie bomba!!! Posiłek i do pracy i na obiad idealny :)
Komentarze