Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z botwinką





Kaszę lubimy, to już wiecie, buraki także bo wspominałyśmy o tym nie raz, powstało więc kaszotto z botwinką, które zaspokoiło nasze śniadaniowe i lunchowe  potrzeby. Typowe danie jednogarnkowe, bardzo szybkie i proste w wykonaniu.





Składniki:
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

1 por

1 łyżeczka suszonego tymianku

25 dkg polędwiczek z kurczaka lub 1 pojedyncza pierś

1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
 
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego



Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, dodajemy łyżkę oliwy i chwilę podsmażamy. W międzyczasie kroimy w kosteczkę cebulę, wkładamy na patelnię i smażymy mieszając od czasu do czasu aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część). Mieszamy wszystko razem, dodajemy drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażymy przez ok. 3 minuty. Następnie przesuwamy składniki na bok patelni, w wolne miejsce wlewamy trzecią łyżkę oliwy, wkładamy pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok mieszamy 1-2 razy. Po tym czasie wszystkie składniki na patelni mieszamy ze sobą i wlewamy białe wino, po czym gotujemy 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlewamy gorący bulion. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Po zagotowaniu przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 25 minut. Po tym czasie otwieramy garnek, dodajemy posiekane liście botwinki, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec mieszamy wszystko razem i podgrzewamy bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.











Tu jest wszystko co lubię, buraczki, kasza i kurczak. Dla mnie bomba!!! Posiłek i do pracy i na obiad idealny :)

Komentarze