
Absolutnie rewelacyjne i bezproblemowe a przede wszystkim chrupiące i pachnące rogaliki serowe z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. W sam raz na dwa ugryzienia do porannej kawy lub herbaty.
Składniki:
23 dkg masła
23 dkg kremowego twarożku lub sera białego 3-krotnie zmielonego
2 łyżeczki cukru
25 dkg mąki pszennej
23 dkg kremowego twarożku lub sera białego 3-krotnie zmielonego
2 łyżeczki cukru
25 dkg mąki pszennej
Na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
cukier granulowany do posypania
Na nadzienie:
12 dkg orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych
7 dkg jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przy pomocy miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, na końcu
wsypując mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej mąki). Ulepić kulę i
podzielić ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczyć, zawinąć w woreczek i
schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Przygotować nadzienie - wszystkie składniki zblendować .
Wyjąć schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkować na cienki placek o
średnicy około 30 cm, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło.
Powierzchnię posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wysypać
równomiernie połowę nadzienia. Placek podzielić nożem jak pizzę - na 4
ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijać jak rogaliki, od
zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach. Po zwinięciu
każdą spiralkę posmarować jajkiem i posypać cukrem. Analogicznie
postąpić z drugim plackiem.
Spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec
około 45 minut w temperaturze 170ºC . Studzić na
kratce.
Pyszne Ci to wyszło MDF, naprawdę rewelacja. Do popołudniowej kaweczki najlepsze :)
Komentarze