Przejdź do głównej zawartości

Serowe rogaliki z orzechami



Absolutnie rewelacyjne i bezproblemowe a przede wszystkim chrupiące i pachnące rogaliki serowe z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. W sam raz na dwa ugryzienia do porannej kawy lub herbaty.




Składniki:
23 dkg masła
23 dkg kremowego twarożku lub sera białego 3-krotnie zmielonego
2 łyżeczki cukru
25 dkg mąki pszennej


Na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
cukier granulowany do posypania

Na nadzienie:
12 dkg orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych
7 dkg jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu 

Przy pomocy miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, na końcu wsypując mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej mąki). Ulepić kulę i podzielić ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczyć, zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Przygotować nadzienie - wszystkie składniki zblendować .
Wyjąć schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy około 30 cm, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło. Powierzchnię posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wysypać równomiernie połowę nadzienia. Placek podzielić nożem jak pizzę - na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijać jak rogaliki, od zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach. Po zwinięciu każdą spiralkę posmarować jajkiem i posypać cukrem. Analogicznie postąpić z drugim plackiem.
Spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC . Studzić na kratce.










Pyszne Ci to wyszło MDF, naprawdę  rewelacja. Do popołudniowej kaweczki najlepsze :)

Komentarze