Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaczką konfitowaną z malinowym vinegrette






Sałatkę, którą dziś wam prezentuję robię zazwyczaj kiedy przygotowuję na obiad konfitowaną kaczkę. Najpierw marynuję mięso przez całą noc w rozmarynie i czosnku. Samo konfitowanie zaś polega na kilkugodzinnym (około 3h) smażeniu kaczki w niskiej temperaturze. Mięso w całości  zanurzamy w tłuszczu (najlepiej smalcu) i smażymy na małym ogniu przez co jest bardzo miękkie i kruche. Ja do sałatki używam piersi  choć równie dobrze smakuje z mięsem z nóżki. Mięso jest tak kruche, że ciężko go pokroić na plasterki aby ładnie prezentowało się na sałatce. Ale smaku nie zastąpi nic... Polecam :)




Składniki:
1 op roszponki
25 dkg serka camembert
1 pierś z kaczki konfitowanej
12 pomidorków koktajlowych
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli

Sos malinowy vinegrette: 
garść malin( ok. 1/2 szklanki)
łyżeczka miodu
ocet winny(1/2 łyżeczki)
kilka łyżek oliwy z oliwek
pieprz i sól


Roszponkę myjemy i osuszamy, umieszczamy na płaskim naczyniu i układamy na wierzchu wszyskie pozostałe składniki. Ser camembert i awokado kroimy na plasterki, pomidorki na połówki a cebulę w drobne piórka.
Całość skraplamy drobnymi kleksami malinowego vinegrette, powstałego przez zblendowanie wszystkich składników na gęsty sos. Smacznego!












Nie wiem jak was ale mnie nie trzeba dłużej zachęcać. Biegnę do sklepu po składniki i zabieram się za przygotowania!!! Cudownie że i obiad i przekąska zrobią się za jednym razem :)

Komentarze