
Dzisiaj kolejna letnia odsłona sernika, tym razem baza mocno waniliowa a jako pyszny dodatek ciepłe, pieczone brzoskwinie z miodem, cynamonem i orzechami. Koniecznie wypróbujcie! Nie można mu się oprzeć...
Składniki na sernik:
650 g białego sera zmielonego 3x (np.Mój ulubiony)
500 g serka mascarpone
1/2 szkl śmietanki 30%
3/4 szkl cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z całej laski wanilii
Oba rodzaje sera i śmietankę miksujemy do połączenia składników, dodajemy cukier, wanilię a potem po 1 jajku - mieszamy delikatnie do połączenia składników. Na koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 25 minut temperatura 180 stopni, następnie zmniejszamy grzanie do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Sernik po tym czasie powinien mieć sprężysty środek, masa zastygnie zupełnie po wystudzeniu. Po ostygnięciu w piekarniku ciasto wkładamy do lodówki i tam przechowujemy.
Pieczone brzoskwinie
8-10 dorodnych brzoskwiń
4 łyżki płynnego miodu
cynamon
garść orzechów pekan lub włoskich
odrobinka masła
Brzoskwinie obieramy ze skórki (robimy to podobnie jak z pomidorami, nacinamy delikatnie skórkę na krzyżyk i przelewamy wrzątkiem). Przekrawamy na pół lub na ćwiartki, pozbywamy się pestek. Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym, polewamy miodem, pudrujemy cynamonem i posypujemy orzechami. Można podłożyć odrobinkę masła pod owoce. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni. Brzoskwinie smakują najlepiej jeszcze ciepłe! Smacznego :)
Komentarze