To ciasto kojarzy mi się ze smakiem weselnych wypieków z czasów mojego dzieciństwa. Kruche miodowe blaty przełożone serem gotowanym. Najlepsze na trzeci dzień. Przyznam, że robiłam je samodzielnie po raz pierwszy, a do jego przygotowania zbierałam się co najmniej pół roku... Niesłusznie obawiałam się trudności, ciasto jest niezmiernie łatwe w obsłudze chociaż zajmujące. Mimo wszystko warto było wrócić do tego smaku. Polecam wszystkim sernikowcom!
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki krupczatki
10 dkg mąki tortowej
2/3 kostki masła
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę, cukier, proszek i sodę oczyszczoną wysypać na stolnicę i połączyć z posiekanym masłem, następnie dodać jajka, miód i śmietanę. Ciasto zarobić szybko i schłodzić ok. 20 minut w lodówce. Następnie podzielić na 3 części i piec kolejno blaty, ok.15 minut każdy w temp. 180 stopni.
Składniki na masę serową:
1 kg sera 3-krotnie zmielonego
3 jajka
2 żółtka
laska wanilii
ok.1/2 szkl. mleka
1 op. budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
Składniki na polewę czekoladową:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany kremówki
Składniki na polewę czekoladową:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietany kremówki
Cukier utrzeć z masłem, dodać jajka i ser, zmiksować do połączenia składników. Następnie przelać zawartość do garnka (koniecznie z grubym dnem) i zagotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do gotującej masy wlać budyń wymieszany z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii. Zagotować cały czas mieszając. Ciepłą masą przełożyć blaty. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować polewę rozpuszczając czekoladę ze śmietaną.
Gorącą polać wierzch ciasta.
Gorącą polać wierzch ciasta.
Smacznego!
Zanim na dobre spróbowałam, to mój sernikowy M. wyjadł całą masę ze środka zostawiając miodowe ciasta. I cóż mogę powiedzieć, ciasta znakomite!
Komentarze