
Składniki na ciasto:
25 dkg masła
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, morele suszone, migdały, śliwki suszone)- w sumie ok. 60 dkg
słoik powideł śliwkowych (30 dkg)
20 dkg wydrylowanych wiśni lub czereśni z kompotu
2 dkg kakao
1 łyżka śmietany 18%
Składniki na polewę:
8 dkg cukru pudru
5 dkg masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
2 dkg kakao
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misie miksera lub zagnieść na stolnicy i podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać 1 łyżkę śmietany, do drugiej 2 dkg kakao, a trzecią zostawić bez niczego. Tak przygotowane ciasta włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc. Ciasto musi być mocno zmrożone. Na dużą, wyłożoną papierem blachę zetrzeć ciasto śmietanowe, lekko przyklepać i wyłożyć na nim powidła śliwkowe. Rozsypać wymieszane bakalie i owoce z kompotu. Na to zetrzeć ciasto kakaowe, a na nim pianę z ubitych białek z cukrem pudrem. Jako ostatnią ścieramy warstwę z ciasta bez żadnych dodatków. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 45 minut.
Składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gorącą polewę wylewamy strużką na schłodzone ciasto.

Pamiętasz o naszej corocznej świątecznej umowie MDF.. Ty pieczesz Tuffi ja Gagarina i zamieniamy się po połowie..?
Komentarze