Przejdź do głównej zawartości

Bakaliowe tuffi







Rodzinny przepis na ciasto, którego nie może zabraknąć w żadne Święta w naszym domu. Zupełnie nie wiem skąd wzięła się jego nazwa, bo idealnie pasowałoby do niego miano czekoladowego  bakaliowca. Ponieważ przyzwyczajeń nie zmienię, to niech już zostanie Tuffi.



Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
25 dkg masła
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 łyżka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia 
 
Pozostałe składniki:
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie (orzechy włoskie, rodzynki, morele suszone, migdały, śliwki suszone)- w sumie ok. 60 dkg
słoik powideł śliwkowych (30 dkg)
20 dkg wydrylowanych wiśni lub czereśni z kompotu
2 dkg kakao
1 łyżka śmietany 18% 

Składniki na polewę:
8 dkg cukru pudru
5 dkg masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
2 łyżki mleka
2 dkg kakao


Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misie miksera lub zagnieść na stolnicy i podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać 1 łyżkę śmietany, do drugiej 2 dkg kakao, a trzecią zostawić bez niczego. Tak przygotowane ciasta włożyć do zamrażarki najlepiej na całą noc. Ciasto musi być mocno zmrożone. Na dużą, wyłożoną papierem blachę zetrzeć ciasto śmietanowe, lekko przyklepać i wyłożyć na nim powidła śliwkowe. Rozsypać wymieszane bakalie i owoce z kompotu. Na to zetrzeć ciasto kakaowe, a na nim pianę z ubitych białek z cukrem pudrem. Jako ostatnią ścieramy warstwę z ciasta bez żadnych dodatków. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 45 minut.
Składniki na polewę rozpuszczamy w rondelku ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gorącą polewę wylewamy strużką na schłodzone ciasto.













 A ja dziś napiszę tak, jakby to  MDF  napisała: to mój absolutnie nr 1 na świąteczny czas. Przepyszne kakaowe kruche ciasto, wypełnione bakaliami. Uwielbiam! 
Pamiętasz o naszej corocznej świątecznej umowie MDF.. Ty pieczesz Tuffi  ja Gagarina i zamieniamy się po połowie..?

Komentarze