
Jeśli tylko lubicie świeży aromatyczny czosnek, koniecznie musicie tą zupę przyrządzić. Smakuje zupełnie inaczej niż słowacka zupa cesnakova, bo wspaniałej gładkości i gęstości dodaje jej cukinia i serek topiony. W sam raz na chłodne jesienne wieczory, koniecznie wypróbujcie :)
Składniki:
2 cukinie
2 główki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka serka topionego gouda
2 szklanki domowego bulionu
pieprz
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
Pokrojoną na drobną kosteczkę cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przełożyć do garnka z oliwą z oliwek i leciutko podsmażyć nie rumieniąc.
Dodać pokrojone w kostkę obrane cukinie i chwilkę dusić. Podlać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać serek topiony i wszystko razem zblendować na jednorodny krem. Przyprawić solą i pieprzem. Zupa powinna mieć kosystencję rzadkiego budyniu. Podałam ją z drobniutko pokrojonym świeżym plasterkiem cukini, podsmażonymi plasterkami czosnku oraz paluszkami grissini.
MDF, Ty jak wymyślisz jakąś zupę to ja od razu głodna jestem. Zjadłabym!!!!
Komentarze