Przejdź do głównej zawartości

Krem cukiniowo-czosnkowy





Jeśli tylko lubicie świeży aromatyczny czosnek, koniecznie musicie tą zupę przyrządzić. Smakuje zupełnie inaczej niż słowacka zupa cesnakova, bo wspaniałej gładkości i gęstości dodaje jej cukinia i serek topiony. W sam raz na chłodne jesienne wieczory, koniecznie wypróbujcie :)






Składniki:
2 cukinie
2 główki czosnku
 1 mała cebula
1 łyżka serka topionego gouda
2 szklanki domowego bulionu
pieprz 
sól
2 łyżki oliwy z oliwek


Pokrojoną na drobną kosteczkę cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę  ząbkami czosnku przełożyć do garnka z oliwą z oliwek i leciutko podsmażyć nie rumieniąc.
Dodać pokrojone w kostkę obrane cukinie i chwilkę dusić. Podlać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać serek topiony i wszystko razem zblendować na jednorodny krem. Przyprawić solą i pieprzem.  Zupa powinna mieć kosystencję rzadkiego budyniu. Podałam ją z drobniutko pokrojonym świeżym plasterkiem cukini, podsmażonymi plasterkami czosnku oraz paluszkami grissini.








MDF,  Ty jak wymyślisz jakąś zupę to ja od razu głodna jestem. Zjadłabym!!!!

Komentarze