Cała pielgrzymka moich domowników kręciła się obok piekarnika, jak bułeczki czosnkowe nabierały koloru. Zdjęcia powstały ekspresowo, bo nikt nie mógł się powstrzymać przed ich zjedzeniem. Najwspanialej smakują jak są świeżutkie, jeszcze ciepłe.
Przepis na około 12 bułeczek
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
10g cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka (4g) drożdży sproszkowanych
260g mleka
30g roztopionego masła
1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowanie bułek
Składniki na nadzienie:
60g miękkiego masła
6 ząbków czosnku rozgniecionych
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Wszystkie
składniki na ciasto połączyć razem. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie. Pozostawić w
misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość
(1,5h lub dłużej).
Następnie uformować z ciasta kuleczki, spłaszczyć je i złożyć w pół (
podobnie jak pierogi). Ułożyć na blaszce zgięciem do dołu. Pozostawić
tak jeszcze około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie: masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką.
Po wyrośnięciu bułki posmarować jajkiem. Nożem zrobić nacięcia, jedno
na środku lub dwa ukośne. W nacięcia nałożyć nadzienie czosnkowe, ja wkładałam za pomocą nożyka.
Piec około 15 minut w temp. 180°C. Podawać na ciepło, wtedy smakują rewelacyjnie!
MDF a na śniadanko w pracy byś takich nie machnęła kiedyś? Uwielbiam czosnkowe pieczywko a zakładam że to jest 100 razy lepsze niż kupne... :)
Komentarze