
Coś dla smakoszy wytrawnych dań, znakomite połączenie pęczaku z kurkami, które zachwyciło nie tylko mnie, ale wszystkich który mieli okazję go spróbować i dało wiele inspiracji do kolejnych kulinarnych poszukiwań :) A że sezon kurkowy w pełni koniecznie wypróbujcie to połączenie.
Składniki:
1/4 szklanki kaszy pęczak
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
20 dkg kurek
20 dkg kurek
1 pomidor malinowy
1 mała cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 szklanka bulionu
Na większej patelni podgrzać oliwę razem z suchą kaszą pęczak,
następnie wlać bulion, przykryć
i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem na umiarkowanym
ogniu, następnie zdjąć pokrywę i wygotować resztę płynu jeśli taka
pozostała.Wlać wino i wygotować. Dodać pół łyżki masła, tymianek i pokrojoną w
kosteczkę cebulę, zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać opłukane i
pokrojone na mniejsze kawałki kurki i smażyć na średnim ogniu co chwilę
mieszając przez ok. 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w
razie potrzeby.Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do
potrawy, wymieszać i gotować całość przez ok. 5 minut od czasu do czasu
zamieszać. Na koniec dodać resztę masła, wymieszać, wyłożyć na talerze i
posypać tartym parmezanem.

Komentarze