Przejdź do głównej zawartości

Kaszotto z kurkami






Coś dla smakoszy wytrawnych dań, znakomite połączenie pęczaku z kurkami, które zachwyciło nie tylko mnie, ale wszystkich który mieli okazję go spróbować i dało wiele inspiracji do kolejnych kulinarnych poszukiwań :) A że sezon kurkowy w pełni koniecznie wypróbujcie to połączenie.






Składniki:
1/4 szklanki kaszy pęczak
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
20 dkg kurek
1 pomidor malinowy
1 mała cebula
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 szklanka bulionu 

Na większej patelni podgrzać oliwę razem z suchą kaszą pęczak, następnie wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, następnie zdjąć pokrywę i wygotować resztę płynu jeśli taka pozostała.Wlać wino i wygotować. Dodać pół łyżki masła, tymianek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do potrawy, wymieszać i gotować całość przez ok. 5 minut od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać resztę masła, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.
 





MDF, tym daniem wzniosłaś się na jeszcze wyższe wyżyny kulinarnych umiejętności ;) Ono jednocześnie zachwyca i  zaskakuje smakiem. Pyszne i sycące, naprawdę zachęcam wszystkich czytelników do wypróbowania, a szczególnie tych, którzy twierdzą, że nie lubią kaszy... w tym daniu nawet jej nie poczujecie :)

Komentarze

Bardzo fajne danie :-)