Przejdź do głównej zawartości

Orkiszowe galette z cukinią







Obie z MDF uwielbiamy galette w wersji na słodko, wydaje się nam nawet, że dzięki opublikowaniu tego przepisu na naszym blogu, wielu znajomych z niego korzysta po otrzymaniu osobistego, dodatkowego zapewnienia, że to mega szybkie, proste i bezproblemowe ciasto. No to mam coś dla tych którzy od ciast słodkich wolą bardziej wytrawne wypieki. Galette na cieście rozmarynowym z cukinią, mozzarellą i papryką. Wyśmienite na ciepło od razu po upieczeniu, jeszcze lepsze na drugi dzień po odgrzaniu/ odpieczeniu w piekarniku. Szczerze polecam!



Składniki:
15 dkg mąki orkiszowej
10 dkg masła
1 jajko
szczypta soli
kilka igiełek świeżego rozmarynu



Mąkę, sól i rozmaryn wymieszać, następnie posiekać nożem z masłem aż do osiągnięcia mieszanki o konsystencji bułki tartej, wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto.  W razie potrzeby można dodać do ciasta łyżkę zimnej wody. 

Blaszkę z piekarnika  wyłożyć papierem do pieczenia  i rozwałkować na niej ciasto na okrąg o średnicy ok.30-35 cm, podsypując je mąką. 



Nadzienie:
1 cukinia
2 kulki mozzarelli
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka miodu



Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki, paprykę w słupki a mozzarelle w plastry wielkości cukini. Na rozwałkowanym cieście układać naprzemiennie cukinię z serem i papryką zachowując ok. 4 cm  odstępu od brzegu ciasta. Warzywa posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu. Zawinąć ciasto na nadzienie i włożyć całość razem z blaszką na pół godziny do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i po schłodzeniu ciasta włożyć je do ciepłego piekarnika na około 40 minut. Podawać na ciepło, dobrze smakuje z listkami rukoli :)

















Ujęłaś mnie tym przepisem za serce MDF:) 
Znakomity pomysł na wytrawne wykorzystanie mojego ulubionego galette z owocami. Myślę, że mogłabyś  pomyśleć o powtórce w ramach naszych śniadaniowych eksperymentów :)


Komentarze