Przejdź do głównej zawartości

Stollen-drożdżowa strucla świąteczna


Stollen to ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii bardzo popularne Niemczech na stołach bożonarodzeniowych. Dodatek marcepanu, choć nie konieczny, sprawia, że ciasto ma swój niepowtarzalny migdałowy aromat. Zgodnie z legendą kształt ciasta ma przypominać dzieciątko Jezus owinięte w białe chusty, dlatego też obfitość cukru pudru jest tak niezbędna.




Składniki :
 

120 g rodzynek
105 g drobnych rodzynek
55 g mieszanki kandyzowanych skórek cytrusowych
80 g posiekanych migdałów
40 ml brandy

Wszystkie składniki bakaliowe wrzucić do miski, zalać brandy i odstawić na cała noc.

                             
Składniki na ciasto:
2 łyżki wody
55 g drobnego cukru
7 g suchych drożdży
125 ml letniego mleka
335 g mąki pszennej
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy
2 żółtka, lekko roztrzepane
kilka kropli ekstraktu z wanilii
60 g stopionego, wystudzonego masła
1/2 łyżeczka soli
200 g marcepanu
1 i  1/2 łyżki rozpuszczonego masła (dodatkowo)
40 g cukru pudru do posypania





Do wody wsypujemy szczyptę cukru oraz drożdże  i odstawiamy na około 5 minut do lekkiego spienienia. Dodajemy mleko oraz 150 g mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy do robota kuchennego, dodajemy skórki z cytryny i pomarańczy, wanilię, żółtka oraz pozostały cukier, masło i sól. Wszytko miksujemy na niskich obrotach ok. 10 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie uderzamy je pięścią, aby wypuściło powietrze i dodajemy mieszankę bakalii w alkoholu wyrabiając 6 minut aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat. Wałkujemy na owal  o wymiarach ok. 32x24 cm.  Z marcepanu toczymy wałeczek o długości ok. 30 cm i umieszczamy na środku placka. Brzegi łączymy, mocno sklejając przez środek całego ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 45 minut do podrośnięcia.  Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Gotowe polewamy roztopionym masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.






I takie właśnie ciasta powinny się znaleźć na naszych świątecznych stołach, mocno bakaliowe, z historią w tle.  A to chociaż rodowód ma niemiecki doskonale sprawdzi się w każdym domu. Gorąco polecam, jest wyborne.

Komentarze