Przejdź do głównej zawartości

Kokosowe praliny



Kochani, dziś w przeddzień świąt coś dla miłośników kokosu oraz pralinek Raffaello. Większość z Was już ma pewnie wszystko przygotowane tylko połączyć, zrobić masy... Dlatego postawiłyśmy zachęcić was na koniec do zrobienia pysznych małych kuleczek. Obiecujemy że żaden wielbiciel kokosu nie pozostanie im obojętny :)



Składniki:
½ szklanki wody
 ½ szklanki cukru 
25 dkg miękkiego masła 
25 dkg mleka w proszku 
25 dkg wiórków kokosowych + 10 dkg do obtoczenia
 ½ kieliszka spirytusu  
1 kieliszek malibu 
2 duże zmielone wafle  
około 40 sztuk migdałów bez skórki

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Gotową masę  wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej cały migdał. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce wyjmując ok 1/2 godziny przed zjedzeniem aby się leciutko zagrzały. Smacznego!
 














Uwielbiam! Nic dodać nic ująć :)
No chyba że świąteczne życzenia dla wszystkich naszych czytelników! Wesołych Świąt!





Komentarze