
Kochani, dziś w przeddzień świąt coś dla miłośników kokosu oraz pralinek Raffaello. Większość z Was już ma pewnie wszystko przygotowane tylko połączyć, zrobić masy... Dlatego postawiłyśmy zachęcić was na koniec do zrobienia pysznych małych kuleczek. Obiecujemy że żaden wielbiciel kokosu nie pozostanie im obojętny :)
Składniki:
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
25 dkg miękkiego masła
25 dkg mleka w proszku
25 dkg wiórków kokosowych + 10 dkg do obtoczenia
½ kieliszka spirytusu
1 kieliszek malibu
2 duże zmielone wafle
2 duże zmielone wafle
około 40 sztuk migdałów bez skórki
Wodę
z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym
rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki,
oprócz migdałów i wymieszać. Gotową masę wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić
kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej cały migdał.
Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce wyjmując ok 1/2 godziny przed zjedzeniem aby się leciutko zagrzały. Smacznego!

Uwielbiam! Nic dodać nic ująć :)
No chyba że świąteczne życzenia dla wszystkich naszych czytelników! Wesołych Świąt!
Komentarze