Przejdź do głównej zawartości

Krem z pieczonej cukini z serem pleśniowym



Co zrobić z całą siatką cukini, które mój małżonek któregoś pięknego dnia przyniósł od kolegi z pracy?? Wszyscy w domu  zgodnie zapragnęli zupy, tak więc powstała  nasza druga propozycja na krem cukiniowy, tym razem z warzyw wcześniej pieczonych z dodatkiem sera pleśniowego. Pycha!!





Składniki:
3 średnie cukinie
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 żółta papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 litr bulionu
pieprz, sól, tymianek, ostre chili
15 dkg sera pleśniowego typu Lazur
2 łyżki kwaśnej śmietany

Cukinie, cebulę, czosnek oraz paprykę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, solą, tymiankiem i papryczką chili. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. W trakcie pieczenia mieszamy warzywa, aby się równomiernie podpiekły i zmiękły.
Gotowe przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do pełnej miękkości warzyw ok. 20 minut. Całość blendujemy. Podany krem dekorujemy drobno pokrojonym serem pleśniowym, kilkoma kroplami śmietany  i delikatnie przyprawiamy ostrym chili.

















Ech Ty nasz ekspercie zupny :)  Pyszna!  jutro taką robię :)

Komentarze

No pięknie wygląda dziewczyny! Ten ser mocno podkręci zupę ;)
Laski Wanilii pisze…
Bardzo cię cieszymy i polecamy nie tylko ten przepis :)