Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka krucho-drożdżowa




Pojawiły się pierwsze letnie jabłka, a to znak że czas na szarlotkę. Nareszcie!  Ciasto kruche z dodatkiem drożdży jest tak znakomite, że już się boję, że wpadnę w trans i będę go piekła do znudzenia. Choć nie wiem, czy taka pychota jest mi się w stanie kiedykolwiek znudzić.






Składniki na ciasto: 
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru 
2 jajka
 25 dkg masła
 2 dkg świeżych drożdży
 łyżka oliwy 
 2 łyżeczki cukru waniliowego 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na nadzienie jabłkowe:
1 kg lekko kwaśnych jabłek1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki soku z cytryny



Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki.
W malakserze ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Gotowe ciasto dzielimy. Jedna część większa na spód, a druga mniejsza na wierzch.
Blachę o wym. 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia.Większą część ciasta wykładamy na dno formy i boki do ok. 3-4 cm wysokości. Przekładamy jabłka, bez soku, który się wytworzył. Mniejszą część ciasta wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na wym. 23 cm. Delikatnie zdejmując jedną część folii wykładamy ciasto na jabłka, zdejmujemy drugą część. Lekko dociskamy boki ciasta, aby się złączyły. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-55 min do zarumieniania.  Po upieczeniu ciasto studzimy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie płynna konsystencja. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy całe ciasto i zostawiamy do stężenia.
















No wreszcie jakaś fajna alternatywa naszej kruchej szarlotki. W najbliższy weekend robię!!!

Komentarze