
Miłośnikom kruchych, maślanych słodkości ten przepis z pewnością przypadnie do gustu. Shortbread po raz pierwszy jadłam w Edynburgu i tęskniłam za ich smakiem wielokrotnie. A teraz mam odrobinę Szkocji we własnej kuchni, spróbujcie koniecznie!
Składniki:
25 dkg masła
14 dkg cukru pudru
22 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
drobno otarta skórka z cytryny
Cukier puder, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać i przesiać. W misie malaksera umieścić wszystkie
składniki i zmiksować do otrzymania kuli kruchego ciasta.
Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść do niej kruche ciasto, rozłożyć równomiernie w foremce, następnie
wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Używając ostrego noża naciąć ciasto (do samej blachy), formując 20 kruchych paluszków. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40
minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez
20 minut. Po wystudzeniu pokroić według naznaczonych wcześniej linii.
Komentarze