Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kokosowe z domową konfiturą z czarnej porzeczki





W tym roku poszalałam z konfiturami. Zrobiłam ich naprawdę sporo, stąd pewnie będę je często wykorzystywać do wypieków. Dzisiaj pierwsza propozycja. Mocno kokosowe ciacho z orzeźwiającą i aromatyczną czarną  porzeczką. Ciasto jest dosyć zwarte, dobre do przechowywania, niebanalne i bardzo przyjemne w wykonaniu i smakowaniu. Polecam!




Składniki na spód:
15 dkg masła
4 łyżki cukru pudru
1,5 szkl mąki
5 dkg wiórków kokosowych
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%

+ duży słoik konfitury z czarnej porzeczki (ok.450ml)

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,śmietanę i kokos. gotowe ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch nakładamy grubą warstwę konfitury.




Składniki na wierzch:
12 dkg masła
3 łyżki cukru
2 jajka
20 dkg wiórków kokosowych
0,5 szkl mąki


Podobnie jak poprzednio masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka, miksujemy. Na końcu dosypujemy mąkę i kokos. Ciasto jest miękkie i nakłada się je palcami odrywając po kawałeczku, stąd wygląd kruszonki.

Pieczemy w foremce o wielkości ok.20x30cm w temperaturze 175 stopni, ok. 40-45 minut.




















Życzcie mi smacznego, bo właśnie rozkoszuję się wyśmienitym smakiem :) A za słoiczek konfiturki bardzo Ci MDF dziękuję :)

Komentarze