
Składniki na kruchy spód:
15 dkg mąki
8 dkg masła
4 łyżki cukru
1 małe jajko
szczypta soli
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Pokroić masło, posiekać je nożem z mąką, a potem rozdrobnić palcami do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie wbić jajko i szybko zagnieść. Uformować kulę. Rozłożyć dwa arkusze papieru do pieczenia, jeden z nich podsypać mąką, wyłożyć ciasto, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować pomiędzy nimi ciasto na placek większy niż foremka (min. 24 cm). przełożyć do blaszki, dokleić palcami. Włożyć blaszkę z ciastem do zamrażarki na 1/2 godziny.
Nadzienie:
25 dkg serka mascarpone
220 ml mleczka skondensowanego słodzonego
2 jajka
7-10 śliwek
garść migdałów w płatkach
Serek mieszamy z mleczkiem skondensowanym na gładko, bez grudek. Wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia składników. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na zmrożonym cieście. Zalewamy przygotowaną masą i ostrożnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy w tej temperaturze około pół godziny, następnie obniżamy temperaturę do 175 stopni, podpieczone ciasto posypujemy migdałami i pieczemy jeszcze około 15 minut. Gotowe ciasto powinno ostygnąć w uchylonym piekarniku :)

Komentarze