
Czy już mówiłam kiedyś jak bardzo lubię owoce mango? W moim lokalnym sklepiku jestem prawdopodobnie jedyną klientką wykupującą każdą partię dostaw. Wszelkiego rodzaju koktajle i musy to u mnie w domu codzienność więc tym razem coś bardziej urozmaiconego.
Składniki na spód migdałowy:
15 dkg mąki pszennej
5 dkg zmielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
10 dkg masła
1 jajko
Mąkę przesiać z migdałami, dodać masło,
posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać
kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią
spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym
dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone
ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, wyrównać. Na
ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie ryż, który obciąży pieczone ciasto.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć
temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15
minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem,
wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do
zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę
wykładając spód na paterę.
Składniki na masę mango:
1 puszka pulpy z mango ok. 300 g
ok. 200 g jogurtu greckiego
ok. 200 g jogurtu greckiego
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
borówki do dekoracji
Masę mango zaczynamy od zmieszania pulpy z jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone, cukrem i rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną. Całość miksujemy na niskich obrotach dodając na końcu ubitą śmietanę kremówkę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i gotowy krem wykładamy na spód tarty. Dekorujemy ulubionymi owocami, ja dla kontrastu kolorystycznego wybrałam borówki amerykańskie.

Komentarze