Przejdź do głównej zawartości

Torcik brownie z masą fistaszkową i karmelem



Zarówno ja, jak i MDF nie jesteśmy miłośniczkami masła orzechowego, ale znamy takich, którzy tak w nim posmakowali, że zjedli samodzielnie cały ten torcik twierdząc, że w życiu nic lepszego nie jedli! Specjalnie dla smakoszy czekolady i masy fistaszkowej bardzo oryginalny w smaku torcik.






Składniki na brownie:
20 dkg gorzkiej czekolady, posiekanej
14 dkg  masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
8 dkg mąki pszennej
kilka kropli ekstraktu z wanilii


dodatkowo:
pół słoika konfitury z czarnej porzeczki


W  garnuszku umieścić masło i roztopić, na niedużej mocy palnika. Dołożyć posiekaną czekoladę, rozpuścić w maśle, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odstawić do lekkiego przestudzenia.

W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i wanilią. Wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Dodać przesianą mąkę, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 170 - 180ºC przez około 25 minut.



Składniki na krem:
25 dkg serka mascarpone
20 dkg masła orzechowego


Składniki na  krem fistaszkowy zmiksować razem na gładką masę.



Karmel:
1/4 szklanki wody
15 dkg cukru

1/4 szklanki śmietany kremówki

W płaskim rondelku lub na niedużej patelni umieścić wodę i cukier. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika i gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, kilkanaście minut,  aż syrop zacznie zmieniać kolor na  złoty. Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę . Mieszać, aż kremówka połączy się całkowicie z karmelem. Odstawić do wystudzenia. 

Gotowy spód brownie studzimy i dzielimy na 2 blaty. Na pierwszy wykładamy 1/4 słoiczka konfitury z czarnych porzeczek, na to połowę kremu fistaszkowego. Następnie układamy kolejną część ciasta, smarujemy pozostałą konfiturą i resztą kremu. Całość dekorujemy przestudzonym karmelem.
















Może i miłośniczką nie jestem MDF, ale chętnie bym tego cuda posmakowała. Szkoda że ten miłośnik w Twojej rodzinie zjadł całe bo wygląda mega apetycznie!!! A skoro nasze wielickie lody solone (o smaku fistaszkowym właśnie) lubię bardzo to znak, że to ciacho też bym polubiła!!!

Komentarze