Przejdź do głównej zawartości

Creme Brulle











Niezawodny i expresowy wręcz przepis na  deser, który jeszcze do niedawna wydawał nam się szczytem marzeń i  umiejętności kulinarnych. Mało komu wystarcza tylko jedna porcja, więc weźcie to pod uwagę podczas przygotowywania...  :)





Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
6 żółtek
laska wanilii
5 łyżek cukru
cukier trzcinowy do posypania


Śmietankę zagotować powoli z połową cukru. Dodać  laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół oraz nasionka wyskrobane łyżeczką. Następnie lekko ubić żółtka z drugą połową cukru. Dodawać po chochelce lekko ostudzoną śmietankę. Przelać  przez  sitko do naczynek i uderzyć, aby nie powstały na wierzchu bąbelki. Piec w kąpieli wodnej w 165 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu  i ostygnięciu wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym, a potem skarmelizować palnikiem gazowym.


Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)





Kochani, ten deser ma dwie zalety jest pyszny i bardzo efektowny. Chrupiąca skórka z karmelizowanego cukru każdemu przypadnie do gustu, gwarantuję!



Komentarze