
Niezawodny i expresowy wręcz przepis na deser, który jeszcze do niedawna wydawał nam się szczytem marzeń i umiejętności kulinarnych. Mało komu wystarcza tylko jedna porcja, więc weźcie to pod uwagę podczas przygotowywania... :)
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 30%
6 żółtek
laska wanilii
5 łyżek cukru
cukier trzcinowy do posypania
6 żółtek
laska wanilii
5 łyżek cukru
cukier trzcinowy do posypania
Śmietankę zagotować powoli z połową cukru. Dodać laskę
wanilii przekrojoną wzdłuż na pół oraz nasionka wyskrobane łyżeczką.
Następnie lekko ubić żółtka z drugą połową cukru. Dodawać po chochelce
lekko ostudzoną śmietankę. Przelać przez sitko do naczynek i uderzyć,
aby nie powstały na wierzchu bąbelki. Piec w kąpieli wodnej w 165 stopni
przez około 30-40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym, a potem skarmelizować palnikiem
gazowym.
Komentarze