Przejdź do głównej zawartości

Kokoski i migdałki





Ach ten smak, puszysty biszkopt, oblany czekoladą, obsypany wiórkami kokosowymi. Tego mi było trzeba! Nie byłabym jednak sobą gdybym poprzestała na tylko na tym zestawie... Poszłam więc o krok dalej i specjalnie dla tych, którzy nie lubią czekoladowych smaków, przygotowałam wersję na bazie białej czekolady i orzechów albo migdałów.




Składniki na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżeczka octu

Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodać miksturę z żółtek, a na koniec delikatnie wymieszać z mąką, najlepiej szpatułką. Przelać do dużej prostokątnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Dobrze wystudzone ciasto, pokroić na równe kwadraty.

Ganache czekoladowy:
250-300 ml śmietanki kremówki 30%
15-20 dkg czekolady mlecznej/białej  połamanej na kosteczki
5 dkg masła o temperaturze pokojowej 
2 łyżki cukru pudru




W małym rondelku zagotować 250 ml śmietanki, zdjąć z ognia, dołożyć połamaną czekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki sos.

Kostki biszkoptowe moczyć w ganache i obsypać wiórkami kokosa, płatkami migdałowymi lub mielonymi orzechami.




Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)




No i który tu wybrać skoro każdy lepszy od poprzedniego :) Wspaniały pomysł na każdą imprezkę, ale też doskonała przekąska na drugie śniadanie dla moich dzieciaków.

Komentarze