Przejdź do głównej zawartości

Sernik królewski





Wychodzę z założenia, że niejednokrotnie najprostsze rzeczy są najlepsze. Takie  jak ten sernik, w naszym słowniku funkcjonujący jako królewski. Wilgotny i puszysty, niezbyt słodki, bez ciasta. Idealnie wypieczony!



Składniki:

1 kg tłustego sera 3-krotnie zmielonego
8 jaj
20 dkg masła
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej


W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo   dodajemy ser oraz miękkie masło. Pod koniec dodajemy obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i  zostawiamy uchylony na kolejne 15 minut.




Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)




Zgadzam się z Tobą MDF! Ja taki wprost ubóstwiam, zwłaszcza jak mi wyjdzie wilgotny i taki piękny.
A w jaki zachwyt wprowadził naszą Panią Anię (Foto-Nostalgia). Swoją drogą dziękujemy jej za słowa wsparcia na początku naszej blogowej przygody...


Komentarze