
Cudny jest zapach jaki panuje w całym domu w trakcie pieczenia
papryki. Wszyscy domownicy stoją przy piekarniku z niecierpliwością
czekając na gotowy efekt. Nie będę się przechwalać, ale ta zupa ma
moc! Wspaniale komponują się z nią paluszki grissini lub grzaneczki czosnkowo - parmezanowe.
Papryki przekroić na pół, gniazda nasienne usunąć, ułożyć na blaszce i piec 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić, obrać ze skóry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć, dodać paprykę i pomidory, zmiksować. Dolać wody, przyprawić i znów zmiksować. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przyprawić i podawać z kleksem śmietany.
Składniki:
4 czerwone papryki
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
4 czerwone papryki
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
słodka papryka
cukier
sól
pieprz
cukier
sól
pieprz
bazylia, tymianek do smaku
2 łyżki śmietany
Papryki przekroić na pół, gniazda nasienne usunąć, ułożyć na blaszce i piec 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić, obrać ze skóry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć, dodać paprykę i pomidory, zmiksować. Dolać wody, przyprawić i znów zmiksować. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przyprawić i podawać z kleksem śmietany.
Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)

Czy ja już Wam mówiłam, że My Dear Friend jest najlepsza w zupach typu krem..? Wersja z pieczoną papryką bije na głowę wszystkie pozostałe :P Naprawdę!!!
Komentarze