Przejdź do głównej zawartości

Krem pomidorowo-paprykowy






Cudny jest zapach jaki panuje w całym domu w trakcie pieczenia papryki. Wszyscy domownicy stoją przy piekarniku z niecierpliwością czekając na gotowy efekt. Nie będę się przechwalać, ale ta zupa ma moc! Wspaniale komponują się  z nią paluszki grissini lub grzaneczki czosnkowo - parmezanowe.


  Składniki:
4 czerwone papryki

     3 pomidory
     1 cebula
     3 ząbki czosnku
mała papryczka chilli    
      słodka papryka
     cukier
     sól
     pieprz
 bazylia, tymianek do smaku
     2 łyżki śmietany 

Papryki przekroić na pół, gniazda nasienne usunąć, ułożyć na blaszce i piec 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić, obrać ze skóry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć, dodać paprykę i pomidory, zmiksować. Dolać wody, przyprawić i znów zmiksować. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przyprawić i podawać z kleksem śmietany.



Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)





Czy ja już Wam mówiłam, że My Dear Friend jest najlepsza w zupach typu krem..? Wersja z pieczoną papryką bije na głowę wszystkie pozostałe :P Naprawdę!!!

Komentarze