
A
mnie właśnie dzisiaj przypomniał się ten smak i zatęskniłam nagle do czasów
kiedy nie mając alternatywy robiłam tą czekoladową masę, czasem nie mając
herbatników ani tym bardziej bakalii wkładałam samą do lodówki (albo zamrażarki
jak nie mogłam się doczekać) a potem zajadałam się tak, jak najprawdziwszą
czekoladą, pyszną, mleczną, gęstą i mocno kakaową.
Składniki:
15 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 -5 łyżek kakao
ok. 2 szklanek mleka w proszku
ok. 2 szklanek mleka w proszku
Ponadto dowolny zestaw
bakalii, u mnie:
garść orzechów włoskich,
tyle samo suszonych moreli,fig i daktyli
mała
paczka herbatników
Masło, cukier, mleko i kakao umieścić w rondlu o grubym dnie. Na
małym ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się
dokładnie rozpuścić) Nadal gotując dodawać stopniowo mleko w proszku, aż do
uzyskania gęstej, czekoladowej masy. Dla dokładnego połączenia składników i
uniknięcia grudek proponuję użyć miksera do wymieszania.
Przestudzić, dodać herbatniki i bakalie. Foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia wyłożyć masę, docisnąć i przyłożyć plastrem wafla. Włożyć
do lodówki na kilka godzin.
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)
Komentarze