Przejdź do głównej zawartości

Krem z zielonych szparagów z łososiem


 





Uwielbiam zupy-kremy. Właściwie w każdym warzywie widzę potencjalnego kandydata na takie danie dodając mały akcent smakowy w postaci ryby, sera czy chociażby prażonych pestek z dyni lub grzanek.
Składniki dla 4 osób:
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1/2 litra bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany
pieprz, sól, tymianek
4 kawałki wędzonego łososia

Na oliwie przyrumienić  posiekaną cebulę oraz 2 ząbki czosnku po czym dodać surowe zielone szparagi (usuwając twarde zdrewniałe końce) oraz  pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Zalać bulionem i gotować  do miękkości. Zblendować doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z kleksem śmietanki kremówki oraz plasterkiem wędzonego łososia.

W wyglądzie do złudzenia przypomina mi krem z brokułów, ale zapewniam Was - smak jest zupełnie inny. A zwłaszcza z dodatkiem wędzonego łososia.. Pychota!




Komentarze

Izabella Nowotka pisze…
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.