Szybka i niebanalna przegryzka lub dodatek do niejednej zupy. Ciasto kruchutkie z pikantnym wnętrzem porowo-pieczarkowym, ale nie bójmy się eksperymentować z innymi dobrościami.
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
20 dkg masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
20 dkg masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Składniki na farsz:
50 dkg pieczarek
1 duży por
20 dkg sera pleśniowego typu lazur
3 łyżki masła
pieprz, sól
1 jajko do posmarowania
Mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i
zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię
spożywczą i schłodzić przez 30 minut. W
tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć pokrojonego na plasterki pora
na maśle, dodać pokrojone pieczarki i lekko poddusić. Pod koniec, jak
pieczarki zaczną się rumienić dodać ser pleśniowy, który leciutko sklei
nasz farsz. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość 3
mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek) i zaklejać jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 40 minut.
Masz
rację, pierożki sprawdzą się z nadzieniem mięsnym na przykład do zupy z
porów. Solo też smakują wyśmienicie. A z barszczykiem czerwonym, lepsze
od krokietów, no i w sumie nawet zdrowsze!
A nie uważasz że dobrze smakowałyby posypane jakimś twardym serem..?
Nie pomyślałam o tym, ale w sumie czemu nie, może znalazłoby się wtedy więcej chętnych...
A nie uważasz że dobrze smakowałyby posypane jakimś twardym serem..?
Nie pomyślałam o tym, ale w sumie czemu nie, może znalazłoby się wtedy więcej chętnych...
Komentarze