Przejdź do głównej zawartości

Wytrawne pierożki





Szybka i niebanalna przegryzka lub dodatek do niejednej zupy. Ciasto kruchutkie z pikantnym wnętrzem porowo-pieczarkowym, ale nie bójmy się eksperymentować z innymi dobrościami.






Składniki na ciasto:
 40 dkg mąki
20 dkg masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Składniki na farsz:
50 dkg pieczarek
1 duży por
20 dkg sera pleśniowego typu lazur
3 łyżki masła
pieprz, sól
1 jajko do posmarowania

Mąkę posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć pokrojonego na plasterki pora na maśle, dodać pokrojone pieczarki  i lekko poddusić. Pod koniec, jak pieczarki zaczną się rumienić dodać ser pleśniowy, który leciutko sklei nasz farsz. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek) i zaklejać jak pierogi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec do zrumienienia, około 40 minut.
















Masz rację, pierożki sprawdzą się z nadzieniem mięsnym na przykład do zupy z porów. Solo też smakują wyśmienicie. A z barszczykiem czerwonym, lepsze od krokietów, no i w sumie nawet zdrowsze!
A nie uważasz że dobrze  smakowałyby posypane jakimś twardym serem..? 


Nie pomyślałam o tym, ale w sumie czemu nie, może znalazłoby się wtedy więcej chętnych...

Komentarze