Ekspresowe, kruchutkie drożdżowe rogaliki do zrobienia przez każdego z wypełnieniem jakie tylko lubicie. Ja zdecydowałam się na powidła węgierkowe, lekko kwaskowate i znakomicie współgrające z delikatnym ciastem. Prawdziwy smak późnego lata.
Składniki:
50 dkg mąki
5 dkg świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 kostki margaryny
1/3 szklanki gęstej śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
1/3 słoiczka powideł węgierkowych
Wszystkie
składniki wymieszać w misie malaksera na zwarte ciasto. Rozwałkować na
grubość ok. 0,8 cm, po czym wycinać jednakowej wielkości trójkąty.
Ponieważ ciasto może być klejące, podczas wałkowania leciutko
podsypywać mąką. Na środek wykładać po 1/3 łyżeczki powideł i formować
rogaliki. Poukładane na blaszce pozostawić na ok. 15 minut do lekkiego
podrośnięcia, po czym piec do zrumienienia (20 min) w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni.



Najlepsze
w tych rogalikach jest to, że dobrze smakują także na drugi dzień... Na przykład w pracy do kawki :) Z nadzieniem rzeczywiście można kombinować, moje
dzieci zdecydowanie wolą np. domowy dżem truskawkowy, ja z kolei optuję
za wiśniami...
Komentarze