Przejdź do głównej zawartości

Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi






Ekspresowe, kruchutkie drożdżowe rogaliki  do zrobienia przez każdego z wypełnieniem jakie tylko lubicie. Ja zdecydowałam się na powidła węgierkowe, lekko kwaskowate i znakomicie współgrające  z delikatnym ciastem. Prawdziwy smak późnego lata.


Składniki:
50 dkg mąki
5 dkg świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 kostki margaryny
1/3 szklanki gęstej śmietany 18%
1 jajko
1 żółtko
1/3 słoiczka powideł węgierkowych 


Wszystkie składniki wymieszać w misie malaksera na zwarte ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 0,8 cm, po czym wycinać jednakowej wielkości trójkąty. Ponieważ ciasto może być klejące, podczas wałkowania leciutko podsypywać mąką. Na środek wykładać po 1/3 łyżeczki powideł i formować rogaliki. Poukładane na blaszce pozostawić na ok. 15 minut do lekkiego podrośnięcia, po czym piec do zrumienienia (20 min) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
























Najlepsze w tych rogalikach jest to, że dobrze smakują także na drugi dzień... Na przykład w pracy do kawki :) Z nadzieniem rzeczywiście można kombinować, moje dzieci zdecydowanie wolą np. domowy dżem truskawkowy, ja z kolei optuję za wiśniami...




Komentarze