Przejdź do głównej zawartości

Sernik zebra






Miał być sernik dla mojego M, ale nie taki zwykły zwyczajny lecz mający to coś... I powstała sernikowa zebra, która na wszystkich zrobiła taki wrażenie, że niewiele brakło, a nie zdążyłabym jej uwiecznić na zdjęciach. Bardzo prosty i niezwykle efektowny pomysł na sobotni deser.



Składniki:
1 kg sera na sernik
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao

21-cm tortownicę wysmarować i wyłożyć dno papierem do pieczenia. W malakserze zmiksować ser z mąką ziemniaczaną i stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Dodawać po 1 jajku, za każdym razem miksując ok.15 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i lekko zmiksować. Zaczynając od masy waniliowej dodawać na przemian po 2 łyżki na środek tortownicy, aż do momentu wyczerpania mas. Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 90 minut.








MDF jest najlepsza w sernikach, a to że jej M. je uwielbia sprawiło, że chcąc nie chcąc musiała się 
w nich wyspecjalizować. Powiem więcej, ja też je uwielbiam i wiem, że Wy też je polubicie!

Komentarze