Przejdź do głównej zawartości

Paryż-Brest




Słowo honoru, że jeszcze żadne ciasto nie zniknęło tak szybko jak ten oto Paryż-Brest. Niesamowicie waniliowy  creme patissiere i delikatne ciasto parzone to strzał w dziesiątkę.  MDF dwie godziny po jego zrobieniu załapała się jedynie na resztkę  masy...
Obiecuję, że szybciutko zrobię Ci powtórkę.




Składniki na ciasto parzone:
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki drobnego cukru
13 dkg przesianej mąki
150 ml wody
6 dkg posiekanego masła w temperaturze pokojowej
3 całe jajka, lekko ubite
garść płatków migdałowych

Składniki na creme  patissiere:
1 laska wanilii
250 ml mleka
250 ml śmietanki kremówki
4 żółtka
150 g cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej

3/4 szklanki  sztywno ubitej śmietany kremówki
Do garnka włożyć masło i wlać 150 ml wody. Powoli zagotować. Masło powinno roztopić się przed zagotowaniem. Zdjąć garnek z ognia, dosypać mąkę, sól i cukier - energicznie wmieszać. Następnie znów postawić garnek na małym ogniu i mieszać do chwili, aż masa stanie się gładka, gęsta i zacznie odchodzić od ścianki  garnka. Przełożyć do miski robota i odczekać ok. 5 minut. Po tym czasie należy zacząć ubijać, stopniowo dodając po 1 jajku. Nie dodawać kolejnego jajka, jeśli poprzednie nie zostanie dobrze wchłonięte. Jajka dodawać do chwili, kiedy ciasto nabierze połysku i zacznie ciężko odpadać od końcówki mieszającej. Może się okazać że nie zużyjemy wszystkich przygotowanych jajek. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim koło o średnicy 22 cm. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć ciasto na papier, tak aby powstał pierścień o szerokości 2,5 cm. Drugi pierścień wyciskamy wewnątrz pierwszego w odległości 3mm, tak aby zostawić ciastu miejsce na wyrośnięcie. Trzeci pierścień wyciskamy na wierzchu pomiędzy dwoma pierwszymi. Posyp płatkami migdałowymi i piec 25 minut, aż ciasto urośnie i pięknie się zrumieni.
W tym czasie przygotować creme patissiere. Do średniej wielkości garnka wlać mleko, śmietankę i nasionka z wanilii, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć żółtka z cukrem do białości, dosypać obie mąki.Cały czas mieszając dodawać ostygnięte mleko i ubijać aż masa stanie się jednolita. Powstałą masę przełożyć do czystego garnka i  zagotować na średnim ogniu ciagle mieszając.
Odstawić do wystudzenia. Następnie zmieszać z ubitą bitą śmietaną i włożyć krem do lodówki.
Ostrym nożem przekroić Paryż-Brest na pół w poziomie. Usunąć ze środka fragmenty niedopieczonego ciasta. Na spód ciasta wyłożyć za pomocą rękawa cukierniczego krem i przykryć górną częścią ciasta. Oprószyć cukrem pudrem.
Czyż nie wygląda imponująco?








Ach ten krem! Niestety  w całości wypieku nie udało mi się spróbować ale ten krem jest wyśmienity! Na szczęście MDF zachomikowała go specjalnie dla mnie!

Komentarze