Przejdź do głównej zawartości

Cantuccini z morelami i migdałami

 


Cantuccini to prawdziwy włoski przysmak. Dzięki zawartości bakalii i skórki cytrynowej można je traktować jako wyśmienity dodatek do kawy a nie tylko zwykły klasyczny sucharek. Chrupiące i bardzo bogate w smak uwielbiane przez Włochów do wina.

 
Składniki:
10 dkg migdałów
10 dkg moreli suszonych
łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
25 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
2 jaja
10 dkg masła

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę przesi razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Uformować dwa prostokąty o szerokości ok. 4 cm i wysokości 1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i  lekko przestudzić a następnie pokroić na ok. 1 cm paski. Z powrotem ułożyć na blasze i suszyć w piekarniku  jeszcze przez  10 minut.



 

A ja z Polski jestem, we Włoszech nie byłam, a te ciasteczka ubóstwiam! Możesz tu śmiało dopisać, że pieczesz je wyłącznie dla mnie! Przecież wiem...

Komentarze