
Składniki:
6-7 gruszek
15 dkg cukru
1 laska wanilii
1 cytryna
6-7 goździków
750 ml czerwonego wina
15 dkg cukru
1 laska wanilii
1 cytryna
6-7 goździków
750 ml czerwonego wina
Do
garnka wsypać cukier, dodać sok cytrynowy i połówki wyciśniętych
cytryn, rozciętą wzdłuż laskę wanilii oraz goździki. Gruszki obrać ze
skórki (można również wydrążyć środki owoców) i włożyć do garnka. Wlać wino (powinno całkowicie zakrywać gruszki, ja
dolałam jeszcze ok. 100 ml wody). Doprowadzić prawie do zagotowania, a
potem podgrzewać pod przykryciem na małym ogniu ok. 40-50 minut aż owoce zmiękną (nie mogą się rozgotować!) Czas przygotowania może się znacznie różnić w
zależności od stopnia dojrzałości owoców. Gruszki włożyć w zalewie do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.


Racja, racja... Oto i on:
Sos waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 szklanki mleka
1/2 laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1,5
szklanki mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wanilii. W szklance
resztę mleka wymieszać z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Połączyć z
gorącym mlekiem. Wymieszać.
Zastygnięty mus polać po wierzchu gruszek.
Zastygnięty mus polać po wierzchu gruszek.
Komentarze