Przejdź do głównej zawartości

Chlebek z rozmarynem i oliwkami








Za każdym razem gdy próbujemy ten chlebek przypominają nam się ciepłe, greckie  klimaty. Trochę oliwy, octu balsamicznego i czarnego pieprzu i czego chcieć więcej...






Składniki:
70 dkg mąki pszennej chlebowej np. tortowej

5 dkg maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
7 g suchych drożdży

2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
45 dkg letniej wody
10 dkg czarnych oliwek bez pestek
2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki mleka w proszku



Oba rodzaje mąki połączyć z drożdżami, mlekiem w proszku, solą, cukrem oraz letnią wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać posiekane oliwki, rozmaryn i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować z niego kulę. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piec ok.45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Aby nasz chlebek po upieczeniu miał piękną, błyszczącą skórkę możemy przed pieczeniem posmarować wierzch oliwą z oliwek.









Masz rację MDF nic więcej nie potrzeba... no może tylko fajnego towarzystwa do śniadania w greckim klimacie.


Komentarze