
Składniki:
70 dkg mąki pszennej chlebowej np. tortowej
5 dkg maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
45 dkg letniej wody
10 dkg czarnych oliwek bez pestek
2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
70 dkg mąki pszennej chlebowej np. tortowej
5 dkg maki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
45 dkg letniej wody
10 dkg czarnych oliwek bez pestek
2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
2 łyżki mleka w proszku
Oba rodzaje mąki połączyć z drożdżami, mlekiem w proszku, solą, cukrem oraz letnią wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać posiekane oliwki, rozmaryn i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić
swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i uformować z
niego kulę. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej np. olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Całość przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do
ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec ok.45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Aby nasz chlebek po upieczeniu miał piękną, błyszczącą skórkę możemy przed pieczeniem posmarować wierzch oliwą z oliwek.

Komentarze