Przejdź do głównej zawartości

Torcik mleczny







Delikatny, kremowy,rozpływający się w ustach, niemożliwy do zjedzenia bez dokładki. Ni to sernik, ni to deser budyniowy. Rodzinny przepis cioci Małgosi, którego nie może zabraknąć na letnich imprezach. Sami spróbujcie!





Składniki:
1 szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
1 kostka masła
4 herbatniki
2 galaretki 
25 dkg poziomek lub innych owoców

Mleko, cukier, cukier wanilinowy i jajka utrzeć na niedużym ogniu na gładką masę budyniową. Po wystudzeniu połączyć z kostką utartego masła. 24-cm tortownicę wysmarować dokładnie masłem i obsypać zmielonymi herbatnikami. Przełożyć gotową masę do tortownicy, na nią rozłożyć  owoce i zalać 2 tężejącymi galaretkami.







Smak i konsystencja tego ciasta jest bardzo zaskakująca, trudno odgadnąć składniki nie wiedząc, że jest zrobione ze skondensowanego mleka! Ja nie zgadłam...

Komentarze