
Składniki na kruche babeczki:
25 dkg mąki
0,5 szklanki cukru
15 dkg masła
3 żółtka
szczypta soli
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier i sól. Masło pokroić w kostkę, posiekać całość nożem tak aby kawałki masła osiągnęły wielkość groszku. Palcami wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę aby ją napowietrzyć. Czynność powtarzać do chwili kiedy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać żółtka następnie rękoma zagnieść szybko gładkie ciasto. Spłaszczyć na placek o grubości około 2,5 cm, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie, rozwałkować ciasto i wyłożyć do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie ciasto z foremkami włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie rozłożyć na cieście papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Włożyć do ciepłego piekarnika, po 25 minutach zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 15 minut.
Składniki na krem:
25 dkg serka typu mascarpone
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do połączenia składników.
Pamiętajcie, że najlepiej nadziewać i dekorować tartaletki tuż przed podaniem, od kremu nasiąka ciasto i przestają być chrupiące, chociaż moim domownikom, w ogóle to nie przeszkadza...
Z podanej ilości wychodzi ok.10 sztuk.

Cudne, po prostu cudne!! Co jedna to ładniejsza, o smaku nie wspomnę... Każda jedna pyszna, a mój typ to niewątpliwie tartaletka z figami.
Komentarze