Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe ślimaczki





Pyszne, aromatyczne i pełne orzechów  ślimaczki zastępują mi zimą drożdżówki z owocami sezonowymi. Jeszcze  długo po ich upieczeniu w całym domu pachniało aromatycznym cynamonem. A do tego filiżanka gorącej herbaty, czego chcieć więcej w długie zimowe wieczory...




 Składniki na orzechowe wypełnienie:
15 dkg zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki stopionego masła

4 dkg cukru pudru
4 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy


Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie.


Składniki na ciasto drożdżowe:
1 jajko

30 dkg mąki pszennej
12 gramów świeżych drożdży

1/4 szklanki mleka

4 dkg masła, w temp. pokojowej

4 dkg cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej 
1 roztrzepane jajko do posmarowania


Wymieszać ze sobą drożdże, cukier i ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące). Przykryć miskę ściereczką i odstawić  rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy w malakserze aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zostawiamy  do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, smarujemy masą orzechową i zwijamy w rulon. Kroimy na kromeczki, które w przekroju mają ślimakowe zwoje i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem i mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.










I znowu muszę napisać że uwielbiam!  Miałam jak zwykle przyjemność spróbować ślimaczków do kawki w pracy. Następnym razem ja je przygotuję i włożę do środka podwójną ilość orzechowej masy!!! Będzie pysznie..

Komentarze