
Składniki na biszkopt orzechowy:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. W drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masa orzechową delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę rozkładamy równomiernie na blaszkę i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na masę orzechową:
1 i 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
8 dkg masła
1/3 szklanki cukru lub mniej
2 łyżki spirytusu
1 i 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
8 dkg masła
1/3 szklanki cukru lub mniej
2 łyżki spirytusu
250 ml śmietanki kremówki
Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia i napęcznienia. Mikserem ubijamy masło, stopniowo dodając cukier. Dodajemy spirytus oraz wystudzoną mieszaninę orzechową. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i łączymy z powstała masą orzechową.
Na orzechowym cieście rozsmarowujemy masę orzechową i delikatnie rolujemy, dość ciasno aby rolada się nie rozwinęła. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Komentarze