Przejdź do głównej zawartości

Rolada bardzo orzechowa






Uwielbiam orzechy włoskie w ciastach, masach, lodach, sałatkach... Właściwie to we wszystkim. Nie tak dawno na naszym blogu pojawiła się moja ulubiona tarta z kremem orzechowym  a teraz czas na biszkoptową roladę podwójnie orzechową. Ponieważ całe  ciasto wyszło dość słodkie to w przepisie zmniejszyłam ilość cukru. 






 Składniki na biszkopt orzechowy:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy



Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Dodać, szczyptę soli,  proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. W drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masa orzechową delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę rozkładamy równomiernie na blaszkę i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.



Składniki na masę orzechową:
1 i 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki gorącego mleka
8 dkg masła
1/3 szklanki cukru lub mniej
2 łyżki spirytusu
250 ml śmietanki kremówki



Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia i napęcznienia. Mikserem ubijamy masło,  stopniowo dodając cukier. Dodajemy spirytus oraz wystudzoną mieszaninę orzechową. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i łączymy z powstała masą orzechową.
Na orzechowym cieście rozsmarowujemy masę orzechową i delikatnie rolujemy, dość ciasno aby rolada się nie rozwinęła. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin.









I tu się z MDF zgadzamy, ja również uwielbiam orzechy włoskie i kiedy usłyszałam, że jest w planach przygotowanie rolady od razu wprosiłam się w gości :) Napiszę krótko, warto było: ciasto niezwykle lekkie, masa puszysta - idealna propozycja na kawkę ze znajomymi...


Komentarze