Przejdź do głównej zawartości

Zupa z czerwonej soczewicy z chorizo






Nieskromnie napiszę, ale ta rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo sycąca zupa podbiła serca moich domowników i nie tylko... Miny przed jej zrobieniem nie wykazywały specjalnego entuzjazmu,  ale okazała się czymś więcej niż zwykłą grochówką. Zupełne zaskoczenie! Polecam wszystkim szczególnie z dodatkiem ostrego chorizo, dzięki czemu jest przyjemnie pikantna, w sam raz na zimowe wieczory. 



Składniki:

25 dkg czerwonej soczewicy
1 mała papryczka chili
3 ząbki czosnku
45 dkg pokrojonych pomidorów z puszki 
1 marchewka
12 plasterków chorizo 
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1½l bulionu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
bazylia, tymianek, oregano, sól i pieprz


Czosnek przeciskamy przez praskę i z pokrojoną papryczką chili  podsmażamy leciutko  na oli­wie. Dosy­pu­jemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut  po czym dokładamy pokrojoną w plasterki marchewkę, paprykę,pomidory i przecier pomidorowy. Na patelni podsmażamy chorizo i razem z wytopionym tłuszczykiem przekładamy do gotującej się zupy.
Wszystko  gotu­jemy na małym ogniu  do momentu kiedy socze­wica będzie miękka, czyli jakieś 15–20 minut. Po tym cza­sie dopra­wiamy solą, pieprzem i ziołami.







MDF, ta zupa to rzeczywiście zupełne zaskoczenie i prawdziwy hit! Miała tylko jeden mankament.. było jej stanowczo zbyt mało! Smakiem zupełnie nie przypomina grochówki, w ogóle się z nią nie kojarzy, a doprawienie jej oregano i ostrą papryczką było najlepszym możliwym posunięciem.



 

I to prawda, było jej za mało! Wszyscy czuli niedosyt dlatego czeka mnie szybka powtóreczka.

Komentarze