Przejdź do głównej zawartości

Pappardelle z łososiem i szparagami





Skoro sezon na szparagi trwa, zachęcam Was do wypróbowania przepysznego makaronu z dodatkiem wędzonego łososia w sosie serowym. Wygląda zwyczajnie, ale zapewniam że smakuje dużo lepiej, chociaż do dań lekkich nie należy... A co tam!





Składniki dla 4 osób:
makaron pappardelle  (pól opakowania)
10 dkg łososia wędzonego w kawałku 
pęczek zielonych szparagów
10 dkg ser z niebieską pleśnią (użyłam Lazur błękitny)
20 dkg śmietanki 30%
4 łyżki startego parmezanu do posypania
sól pieprz


Na patelnię włożyć łososia, zalać śmietanką i pokruszyć ser, zagotować, a potem poddusić na wolnym ogniu do zgęstnienia. W międzyczasie ze szparagów odkroić zdrewniałe końce i zblanszować je w osolonym  wrzątku. Wyjąć ostrożnie, pokroić na mniejsze kawałki i dołożyć do sosu. Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać łyżką parmezanu. Podawać od razu. Smacznego!





















Wiesz co dobre MDF! Szparagi mogłabym jeść zawsze i wszędzie a jak dodać do tego serek pleśniowy, to już zupełna rewelacja. Oby sezon na te pyszne warzywa szybko się nie skończył...

Komentarze