
Takie właśnie ptysie chodziły za mną od dawna, malusie na raz do buzi, wypełnione bitą śmietaną.
Oprócz tego, że są pyszne i można je jeść bez końca to prezentują się uroczo, prawda MDF?
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżeczkami cukru pudru
250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżeczkami cukru pudru
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem.
Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by
całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest jednorodne i
odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto
przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie
gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Ptysie nadziewamy bitą śmietaną.
Komentarze
Twoje prezentują się idealnie :)