Przejdź do głównej zawartości

Marchewkowo-kokosowy przysmak





To miała być konkurencja do mojego ulubionego ciasta marchewkowego, którym  MDF raczy mnie od wielkiego dzwonu :)   A że uwielbiam wszystko co kokosowe to powstało takie oto połączenie:)



Składniki:
25 dkg marchewki
3 jajka
10 dkg cukru
2 łyżki wody
10 dkg wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 puszka (400 g) mleka kokosowego słodzonego
szczypta soli
 
Spód  tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy  papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 175 stopni C. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier a następnie 2 łyżki wody. Kolejno dokładamy żółtka oraz mąkę wymieszaną z kokosem (75 g)  i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy resztą kokosa. Pieczemy ok. 25 minut, po tym czasie na ciasto wlewamy mleczko kokosowe i pieczemy kolejne 20 minut.





















No powiem Ci MDF, że upiekłaś pyszna, mięciutką i mocno kokosową konkurencję marchewkowego! Kokos podobnie jak w mojej wersji cynamon zupełnie zagłusza smak marchewki. W dodatku jeśli użyjecie młodej marchwi nikt się nawet nie domyśli, że zawiera ją w sobie...  Dobry sposób żeby ją przemycić w menu ;)

Komentarze

Ewa pisze…
Świetny pomysł :)