Przejdź do głównej zawartości

Sałata rzymska w sosie serowym z prażonymi orzechami





Postanowiłam zmienić leciutko nasze menu śniadaniowe i zamiast sosu winegret pojawił się leciutki, bo na bazie jogurtu naturalnego a z obłędnym aromatem świeżego koperku, sos serowy. Jak Ci smakowało MDF?




Składniki:
2 małe rzymskie sałaty
1 duży pomidor
6 przepiórczych jajeczek
garść orzechów włoskich
15 dkg sera pleśniowego typu "Lazur"
150 g jogurtu greckiego lub naturalny
1 łyżka majonezu
sól i pieprz 
koperek

Sałatę kroimy na ćwiartki, pomidora na mniejsze cząstki a jajeczka przepiórcze na połówki. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie to lekkiego zrumienienia. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt grecki, majonez, pokruszony drobno ser pleśniowy i  koperek oraz doprawiamy sola i pieprzem.
Sałatka najlepiej prezentuje się jako ćwiartki sałaty przełożone pomidorem i jajeczkami, polane sosem serowym i obsypane prażonymi orzechami.


















Bardzo pyszna alternatywa dla sałatek z sosem winegret, który jadamy zazwyczaj. Wyborne połączenie jogurtu i sera i koperku! Zdecydowanie wchodzi do repertuaru śniadaniowego w pracy!

Komentarze