Przejdź do głównej zawartości

Pomarańczowe brioszki z konfiturą malinową





Mniam, przepyszne. Wprost idealne na niedzielne śniadanko! Ponieważ ciasto lubi leżakować przez noc w lodówce, pieczemy je rano a potem pozostaje już tylko delektować się świeżutkimi brioszkami.








Składniki:
675 g mąki pszennej
14 g suszonych drożdży
75 g drobnego cukru
2 łyżeczki soli
125 ml letniej wody
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
230 g posiekanego, miękkiego masła
1/2 szklanki konfitury malinowej
1 żółtko roztrzepane z 2 łyżeczkami wody
1/4 szklanki płatków migdałowych


Do miski robota kuchennego wsypujemy 150 g mąki, drożdże, cukier, sól i letnią wodę. Mieszamy na wolnych obrotach 2-3 minuty, aż masa stanie się gładka. Dodajemy skórkę z pomarańczy i po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym z nich. Zmniejszamy obroty na wolne i stopniowo dodajemy 300 g mąki wyrabiając do gładkości.
Następnie dodajemy masło, za każdym razem dobrze ubijając, aby się dokładnie wchłonęło. Gdy już masa będzie gładka wsypujemy resztę mąki i dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jak już ciasto jest odpowiednio wyrośnięte, delikatnie je spłaszczamy i wstawiamy na 12 godzin do lodówki .

16 foremek na muffiny wykładamy papilotkami. Jednym uderzeniem pięści wyduszamy z ciasta nagromadzone powietrze, po czym wyjmujemy je na blat i dzielimy na 16 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę, spłaszczamy w środku i wkładamy po łyżce konfitury zaklejając dokładnie i nadając ładny okrągły kształt. Umieszczamy kulki w papilotkach, sklejeniem w dół i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.C. Każdą brioszkę smarujemy po wierzchu roztrzepanym żółtkiem z wodą i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 20 minut lub do złocistego koloru.





















Dodanie skórki pomarańczowej sprawia że bułeczki pachną nieziemsko. Już sobie wyobrażam jak aromat roznosił się rano po Twojej kuchni MDF!






Komentarze

Pycha ... zgadzam się że na niedzielne śniadanko idealne !