Przejdź do głównej zawartości

Tarta z konfiturą z rabarbaru i smażonymi jabłkami








Lubię ciasta z rabarbarem, doceniam kwaskowatość i to jak łączy się ze słodyczą ciasta. A dzisiaj dodatkowo miałam ochotę trochę poeksperymentować. Dlatego poszperałam trochę po różnych przepisach i zdecydowałam się na tartę wypełnioną rabarbarową konfiturą, z dodatkiem smażonych jabłek. Połączenie tych owoców w zasadzie całkiem popularne, jednak konfitura przygotowana jest z nutą wanilii - a jabłka przesmażone na maśle z cukrem. Mówię wam pycha!





Składniki na kruchy spód:
20 dkg mąki
5 dkg mielonych migdałów
1/2 szkl cukru
15 dkg masła
3 żółtka
szczypta soli


Na stolnicę przesiać mąkę, dodać migdały, cukier i sól. Masło pokroić w kostkę, posiekać całość nożem tak aby kawałki masła osiągnęły wielkość groszku. Palcami wetrzeć masło, unosząc przy tym mąkę aby ją napowietrzyć. Czynność powtarzać do chwili kiedy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać żółtka następnie rękoma zagnieść szybko gładkie ciasto. Spłaszczyć na placek o grubości około 2,5 cm, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie, rozwałkować ciasto na okrągły placek i przełożyć do formy na tartę o średnicy 23cm (chociaż taka ilość ciasta wystarczy też na tartę o średnicy 26 cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie ciasto z formą włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki. Następnie rozłożyć na cieście papier do pieczenia i obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Włożyć do ciepłego piekarnika, po 25 minutach zdjąć obciążenie i piec jeszcze kolejne 15 minut. 




Konfitura z rabarbaru:
2 wiązki rabarbaru - ok. 1 kg
cukier do smaku
laska wanilii
odrobina wody do podlania

Rabarbar umyć, obrać tylko grube łodygi (chodzi o to by zachować czerwony kolor konfitury), pokroić w ok. 3 cm kawałki, wrzucić na patelnię , podlać wodą, dosypać cukier (celowo nie podaję dokładnej ilości - bo to zależy od kwasowości łodyg - ja zużyłam ok. 1 szklankę cukru). Laskę wanilii rozkroić i przeciąć wzdłuż i dołożyć do rabarbaru. Dusić aż do rozpadnięcia się łodyg i odparowania wody, jakieś 30-45 minut.


Smażone jabłka:
2 twarde jabłka
łyżka masła
cukier trzcinowy


Jabłka umyć, obrać i  pokroić w ósemki, na patelni rozpuścić masło, ułożyć jabłka, posypać cukrem i smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Na upieczony kruchy spód wykładamy konfiturę, na wierzch układamy jabłka lekko je wciskając i wkładamy na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Studzimy.  Płatki migdałów wrzucamy na suchą patelnię i prażymy chwilkę aż zaczną nabierać złoto - brązowego koloru. Posypujemy ciasto. Smacznego!





























Oj pycha MDF,  całkowita racja :) Dołożenie smażonych na masełku jabłek bardzo uszlachetniło  smak tarty, trzeba to koniecznie powtórzyć.



Komentarze

gin pisze…
Wygląda znakomicie, zdecydowanie udany ten eksperyment :)