Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ptysiowe z truskawkami i kremem pattisiere





Chyba nie znam osoby, której nie smakowałby krem pattisiere, a jak połączyć go z ciastem ptysiowym i pysznymi truskawkami, to już prawdziwa rozkosz. Jedyna jego wada :) jest taka, że najlepiej smakuje od razu po zrobieniu.
A i od razu szczerze uprzedzam, że jeden kawałek na deser a nie wystarcza nikomu... :)




Składniki:
3/4 szklanki wody
90 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka

W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką, by się całość nie przypaliła, do dokładnego połączenia. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie dokładnie zmiksować z jajkami.

Formę do tarty o średnicy ok. 25 cm  wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto parzone i rozprowadzić dłonią po powierzchni formy - spód i boki.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25  minut lub dłużej, do zarumienienia i wypieczenia. Wyjąć, wystudzić.


Krem patissiere waniliowy: 
600 ml mleka
 laska wanilii, przekrojona wzdłuż 
6 dużych żółtek 
100 g cukru 
40 g mąki pszennej 
40 g skrobi ziemniaczanej

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do otrzymania puszystego i jasnego kremu, wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać pół szklanki gorącego mleka i zmiksować.

Masę wlać do reszty ugotowanego mleka. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 minutę, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Odstawić do wystudzenia.


Bita śmietana:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera razem z cukrem i ubić do powstania sztywnego kremu.



Na wystudzone ciasto parzone przełożyć zimny krem, wyrównać. Na budyń wyłożyć bitą śmietanę. Na wierzch poukładać truskawki. Podawać od razu, a jeśli coś zostanie przechowywać w lodówce...











Krem pattisiere w każdej konfiguracji ubóstwiam. A skoro sezon na truskawki się już kończy, to aż żal ich nie wykorzystać. Dobrze widzę tam koktajl truskawkowy do kompletu?





Tak kochana :) Jak szaleć to na całego!

Komentarze