
Składniki dla 4 osób
mix sałat
1 podwójna pierś z kurczaka (mała)
1 op mozzarelli mini (w kulkach)
pomidorki koktajlowe
mango
opcjonalnie: domowe grzanki
sól, pieprz, tymianek, oliwa
opcjonalnie: domowe grzanki
sól, pieprz, tymianek, oliwa
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kroimy w cienkie plasterki, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy na patelni grillowej spryskanej delikatnie oliwą z oliwek. Sałatę myjemy, osuszamy i szarpiemy rękoma na kawałki, na niej układamy pozostałe składniki. Pomidorki kroimy wzdłuż na pół, mozzarellę w plasterki i obrane mango w paski. Mango należy kupić kilka dni wcześniej i położyć w temperaturze pokojowej aby dojrzało i w dniu podania było miękkie i soczyste. Na śniadanie zaserwowałam sałatkę z samodzielnie zrobionymi grzankami z chleba.
Do podania sos winegret na bazie migdałów:
oliwa, kilka listków bazylii, garść migdałów, ząbek czosnku, cukier, sól, troszkę wody.
Podane składniki zmiksować blenderem. Sałatę polewamy sosem winegret tuż przed podaniem.

No to mi dogodziłaś kochana! Mango uwielbiam i mam nadzieję, że choć trochę Cię zaraziłam miłością do niego. Zazwyczaj jednak stosowałam je do słodkich deserów, a tutaj taka niespodzianka, pyszota!
Komentarze