Przejdź do głównej zawartości

Gagarin





Przez niektórych zwany orzechowcem, przez jeszcze innych miodownikiem. Dla nas to po prostu Gagarin. Najlepszy na jesienno-zimowe desery, im dłużej leży tym smaczniejszy! 



Składniki na ciasto:
50 dkg mąki
2 jajka
3 łyżki miodu
15 dkg cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 kostka margaryny

Z podanych składników zarabiamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy każde  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  ok. 15 min.
Na końcu pieczemy blat z orzechami, przygotowany w następujący sposób:

20 dkg posiekanych orzechów
1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki miodu
Wszystko razem podsmażamy na patelni na złoty kolor i ciepłe wykładamy na ostatni placek.

Składniki na masę:
2 szklanki mleka
2 cukry wanilinowe
4 łyżki grysiku
3/4 szklanki cukru

Z podanych składników ugotować grysik i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

15 dkg  zmielonych orzechów
3/4 szklanki gorącego mleka
Orzechy zalać gorącym mlekiem, wystudzić.
1 kostka masła

Masło ucieramy  i po 1 łyżce dodajemy masę grysikową oraz rozpulchnione orzechy. Przekładamy blaty powstałą masą, wykładając na sam wierzch ciasto z orzechami.



Zdjęcia wykonane przez Anię Szot ze studia 
www.foto-nostalgia.pl
Dziękujemy i polecamy :)




Rodzinny przepis który "sprzedałam" MDF. Dla mnie bomba od lat. A te karmelizowane orzechy na wierzchu!  I rzeczywiście najlepszy na drugi a potem trzeci dzień - jak dotrwa haha! 


Komentarze