
Składniki na ciasto:
5 jajek
7 dkg drożdży
1 kg mąki tortowej
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
1 szkl mleka
Z drożdży, cukru, mleka i mąki należy zrobić zaczyni odstawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z resztą cukru, dodać przesianą przez sito mąkę, rozczyn, pozostałe mleko (letnie) i roztopione masło.
Wyrabiać
ok. 10minut, następnie zostawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę, po czym
wyłożyć, lekko rozwałkować, wykrawać, formować i nadziewać bułeczki.
W dzisiejszej wersji bułeczki przygotowałam ze śliwkami i kruszonką migdałową
Kruszonka migdałowa:
8 dkg mąki krupczatki
6 dkg zmielonych migdałów
8 dkg cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty z wanilii
9 dkg masła w temp. pokojowej
A także z twarożkiem na słodko:
Najlepsze w tych bułeczkach jest to, że są pyszne także na drugi a potem na trzeci dzień jeśli jakaś się uchowa.
A ponieważ przepis jest na sporą porcję, bo aż z kilograma mąki, na pewno dla wszystkich wystarczy i jest szansa, że jeszcze rzeczywiście zostanie. Najlepiej przechowywać je w chlebaku, lub po prostu przykryte czystą lnianą ściereczką.
A ponieważ przepis jest na sporą porcję, bo aż z kilograma mąki, na pewno dla wszystkich wystarczy i jest szansa, że jeszcze rzeczywiście zostanie. Najlepiej przechowywać je w chlebaku, lub po prostu przykryte czystą lnianą ściereczką.
Komentarze