
Składniki na ciasto:
25 dkg mąki
szczypta soli
szczypta soli
18 dkg schłodzonego masła, grubo posiekanego
60-80 ml zimnej wody
60-80 ml zimnej wody
Pozostałe składniki:
70 dkg cebuli czerwonej i zwykłej
90 ml oliwy
1 1/4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka drobnego cukru
2 jajka
1 żółtko
225 ml śmietany kremówki
225 ml mleka
10 dkg drobno startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
2 1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
W
dużej misce połączyć mąkę z solą. Dodać masło i nożykiem wkroić w mąkę
tak, aby osiągnęło wielkość groszku. Palcami wcierać masło w mąkę tak
aby ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzamy do chwili, kiedy mieszanka
nie zacznie przypominać drobno zmielonej bułki tartej. Z ciasta formujemy
górkę z wgłębieniem po środku. Dodajemy 60 ml zimnej wody. Zagnieść
wszystko razem aż do powstania jednolitego ciasta. Gotowe cisto
spłaszczyć na grubość ok. 2,5 cm. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
na ok. pół godziny do lodówki.
Na
lekko oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na okrągły placek o
średnicy 36 cm. Delikatnie przenieść do formy na tartę o średnicy 26 cm. Włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni. Rozłożyć na cieście papier i obciążyć
kulkami ceramicznymi, ryżem, grochem itp. Wstawić do piekarnika. Po 25
minutach zdjąć papier, obciążenie i odstawić ciasto.
Obieramy
cebule, nie pozbawiając ich całkowicie piętek. Przecinamy na pół, a potem
każda połówkę jeszcze na 3 części wzdłuż. Układamy pojedynczą warstwę na
blasze dopieczenia, skrapiamy oliwą, potem octem, a następnie posypujemy
cukrem. Pieczemy 35 minut, od czasu do czasu obracając, aż cebula
będzie złocista i miękka.
W tym czasie w miseczce ubijamy jajka i żółtka z mlekiem
i śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Spód
ciasta posypujemy startym parmezanem, potem układamy cebule
koncentrycznie. Na to wylewamy masę jajeczną-śmietanową, posypujemy
tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
Voilà... tarta jest kruchuteńka, a dzięki karmelizowanej cebulce lekko słodkawa - przepyszna!

Acha, i żeby nie było wątpliwości - mnie smakowała!
Komentarze