Przejdź do głównej zawartości

Biszkopt z karmelem i śmietankową pianką





Moje osobiste dzieci poprosiły mnie  po raz kolejny przygotowanie tego ciasta. Jest niewymagające, nieskomplikowane i bardzo słodkie. A przez to uwielbiane przez maluchy. Tak sobie pomyślałam, że może i Wam zasmakuje... 





Składniki:
4 jaja
pół szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
gotowy karmel z puszki
50 dkg śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2-3 opakowania herbatników
2,5 łyżeczki żelatyny
kilka kostek czekolady do dekoracji


Zaczynamy od przygotowania biszkoptu, w tym celu ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok.0,5m. Dzięki temu prostemu zabiegowi mamy pewność, że biszkopt nie opadnie. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia, potem dolewamy wrzątku tak do ok. 1/3 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę ubijamy krótko z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dolewamy wystudzoną żelatynę.
Biszkopt przekładamy karmelem, na to układamy warstwę biszkoptów i bitą śmietanę. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem dekorujemy wiórkami czekolady.
Smacznego!








Naj, najulubieńsze ciasto mojego syna!!
Prawdopodobnie zjadłby całą blaszkę gdyby tylko była taka możliwość. Systematycznie przypomina mi o zaproszeniu  MDF do nas, bo wie że ciocia Beata przyjedzie z jego smakołykiem.

Komentarze